ملف شامل وكامل لعمل جميع انواع الهريسه - البابا - صوابع زينب
مادلين كيك -الفادج - الكب كيك الموس- زلابيه - روانى
ملف شامل وكامل لعمل جميع انواع الهريسه - البابا - صوابع زينب
مادلين كيك -الفادج - الكب كيك الموس- زلابيه - روانى
ارز باللبن - بلح الشام - الانجليش كيك
الهريسه
المقادير
2 كوب (300 جم) سميد
كوب (225 جم) سكر
¾ كوب (180 مل) حليب
½ كوب (150 جم) زبده أو سمن، في درجة حرارة الغرفة
½ كوب (110 جم) لوز محمص ومقشر
ملعقة صغيرة (5 جم) بيكنج بودر
½ ملعقة صغيرة (2.5 مل) فانيليا
كوب (240 مل) قِطر، أو شربات
طريقه التحضير
في وعاء كبير، ضعي السميد والسكر والبيكنج بودر والفانيليا، وقلبي جيدًا. أضيفي الزبده والحليب، واعجني بيديكِ، حتى تتكون عجينة رملية طرية. سخني الفرن عند درجة حرارة 180. ادهني صينية الفرن بالزبده، ثم ضعي العجينة، وافرديها واضغطي عليها بيديكِ حتى تتساوى في الصينية. قطعي العجينة إلى مكعبات، ثم ضعي في كل مكعب حبة لوز. ضعي الصينية في الفرن لمدة 25 – 30 دقيقة، حتى يُصبح لونها ذهبيًا. اسقيها بالشربات فور خروجها من الفرن، ثم اتركيها تبرد.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
الهريسه النابلسيه
المقادير
½ 2 كوب (500 جم) سميد خشن
كوب (200 جم) سكر
كوب (200 جم) جوز هند مبشور
كوب (200 جم) زبادي
½ كوب (113 جم) زبده ذائب وبارد
بيضة كبيرة، في رجة حرارة الغرفة
2 ملعقة كبيرة (25 جم) طحينة
ملعقة كبيرة (10 جم) بيكنج بودر
ملعقة صغيرة (5 مل) فانيليا سائلة
لوز للزينة
½ 1 كوب (375 مل) شربات للحلويات
طريقه التحضير
سخني الفرن عند درجة حرارة 200 درجة مئوية. ضعي السميد والسكر وجوز الهند والبيكنج بودر في وعاء كبير، وقلبي جيدًا. أضيفي الزبده والبيضة والفانيليا، وقلبي جيدًا، ثم ضعي الزبادي، واعجني جيدًا حتى تمتزج المكونات. ادهني صينية فرن بالطحينة، ثم ضعي الهريسة، وقطعيها إلى مربعات متساوية الحجم. اغرزي حبة لوز في كل مربع، ثم ضعي الصينية في الفرن لمدة 35 – 40 دقيقة، حتى تُصبح ذهبية اللون. وزعي الشربات فور خروج الهريسة من الفرن، واتركيها تبرد جانبًا، ثم قدميها.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
هريسه حلوه تونسيه
المقادير
كوب (120 جرامً) لوز مطحون ناعمًا.
كوب (150 جرامً) سميد
¼1 كوب (150 جرامً) سكر بودرة
4 ملاعق كبيرة (50 جرامً) زبده
5 ملاعق كبيرة (75 مل) ماء زهر أو ماء ورد
½ كوب (125 مل) حليب
½ كوب (125 مل) زيت نباتي
ملعقة صغيرة (5 جرامات) بيكنج بودر
باكيت فانيليا.
ورقة زبده.
أنصاف لوز مقشور للتزيين "حسب الرغبة"
سكر بودرة لفرد الهريسة.
طريقه التحضير
اخلطي جميع المكونات الجافة معًا أي السميد والسكر واللوز والزبده المذابة والبيكينج بودر والفانيليا. أضيفي الزيت واخلطي جيدًا واتركيها ربع ساعة. اخلطي الحليب وقلبي. على النار أضيفي السكر البودرة مع ماء الزهر حتى يصبح القوام كثيفًا ليصبح شحور كثيف ثم اتركيه إلى أن يبرد. الشحور بالتونسية هو الشربات بالمصرية أو القطر عند الشوام ودول الخليج. أضيفي الزبده وحركي فورًا ولا تتوقفي عن التحريك حتى لا تلتصق في قعر الوعاء (يفضل استخدام ملعقة خشبية). في صينية فرن، ضعي ورق الزبده ورشيه بقليل من السكر البودرة ثم صبي العجين. أدخليها فرنًا ساخنًا على درجة حرارة 150 درجة مئوية لمدة 35 دقيقة حتى يحمر وجهها. أخرجيها وصبي الشربات البارد فوقها. زينيها بأنصاف اللوز المقشرة إن رغبت.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
مع تحياتي
الهريسه النبكيه
المقادير
3 أكواب (600 جم) سميد خشن
½ 1 كوب (300 جم) زبادي
كوب (200 جم) سكر
¼ كوب (50 جم) سمن ذائب وبارد.
3 ملاعق كبيرة (37.5 جم) طحينة.
ملعقة كبيرة (10 جم) بيكنج بودر.
½ ملعقة صغيرة (2.5 جم) بيكربونات الصودا.
¼ كيلو (250 جم) فستق مقشر.
2 كوب (500 مل) قِطر (شربات) للحلويات.
طريقه التحضير
سخني الفرن عند درجة حرارة 200 درجة مئوية. ضعي السميد والسكر والبيكنج بودر وبيكربونات الصودا في وعاء كبير. أضيفي الزبادي، واعجني بيديكِ حتى تمتزج المكونات. ادهني صينية فرن بالطحينة، ثم وزعي العجين حتى يُغطي الصينية. ادهني الوجه من الأعلى بنصف كمية السمن، ثم وزعي الفستق حتى يُغطي الهريسة. ادهني الفستق من الأعلى بباقي السمن، ثم قطعيها مربعات متساوية في الحجم. ضعي الصينية في الفرن لمدة 35 – 40 دقيقة، حتى تُصبح الهريسة ذهبية اللون. وزعي الشربات فوق الهريسة فور خروجها من الفرن، ثم اتركيها تبرد تمامًا قبل تقديمها.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
مع تحياتي محمد الحلوانى
الهريسه الاردنيه
المقادير
4 أكواب (600 جم) سميد ناعم.
كوب (200 جم) سكر.
2 كوب (500 مل) حليب سائل.
¾ كوب (180 مل) زيت نباتي.
ملعقة كبيرة (12.5 جم) سمن.
ملعقة كبيرة (10 جم) بيكنج صودا.
شربات. فستق للتزين.
طريقه التحضير
سخني الفرن عند درجة حرارة 180 درجة مئوية. في وعاء، ضعي السميد والسكر والبيكنج صودا واخلطي جيدًا. على نار هادئة، ضعي الحليب حتى يُصبح دافئًا، ثم أضيفي الزيت والسمن وقلبي جيدًا. أضيفي مزيج الحليب إلى المكونات الجافة وقلبي جيدًا حتى تمتزج جميع المكونات. ادهني صينية بالسمن، ثم صبي عجينة الهريسة، واتركيها لمدة 60 دقيقة حتى تتخمر. ضعي الفستق على الوجه وقطعي عجينة الهريسة بسكين قبل إدخالها الفرن. أدخلي الصينية لمده 15 دقيقة حتى تنضج ويحمر الوجه ثم أخرجيها وضعي الشربات فورًا.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
الهريسه الفلسطينيه
المقادير
2 كوب (240 جم) سميد.
¾ كوب (150 جم) سكر.
½ كوب (120 مل) لبن رايب.
½ كوب (113 جم) زبده مذاب.
1 ملعقة كبيرة (10 جم) بيكنج بودر.
2 ملعقة كبيرة (25 جم) طحينة.
فستق حلبي للتزيين.
شربات.
طريقه التحضير
سخني الفرن عند 180 درجة مئوية. في وعاء عميق، اخلطي اللبن الرايب مع البيكنج بودر وقلبي جيدًا ثم اتركي الخليط جانبًا لمدة 10 دقائق. في وعاء آخر، ضعي السميد والسكر والزبد وقلبي حتى تمتزج المكونات. أضيفي خليط اللبن والبيكنج بودر إلى الخليط السابق ،ثم اعجني المكونات حتى يصبح القوام متماسكًا. ادهني صينية فرن بالزبد، وافردي العجين داخلها. أدخلي الصينية الفرن من 30 إلى 40 دقيقة حتى تنضج الهريسة ويحمر الوجه. أخرجي الهريسة من الفرن وضعي الشربات عليها وزينيها بالفستق.
- ويقدم وبالف هنا وشفا
الروانى
المقادير
4 بيض
125 جم سكر(نصف كوب)
125 جم دقيق(كوب إلا ربع)
نصف معلقه صغيره بيكنج بودر
35 جم سميد (ربع كوب )
طريقه التحضير
1- نضرب السكر مع البيض معا حوالى 8 دقائق حتى تتضاعف الحجم وتهيش ولما نرفع المضرب الخليط يقف على الوش
2- نخلط الدقيق والسميد مع البيكنج بودر والفانيليا
3- نضع خليط رقم 2 على البيض و السكر شويه شويه وونقلب و نحافظ على الهواء الموجود
ونصب الخليط فى صينيه مدهونه بسمنه ومعفره بالدقيق
ونملآ الصينيه ثلثين الصينيه مقاس اصينيه 24 سم
وتدخل فرن درجه حرارته 180 درجه لمده 25 دقيقه
ولما تخرج نسبها تبرد ونسقيها بالشربات البارد
كوب ميه وكوب سكر ونص ليمونه
- ويقدم وبالف هنا وشفا
البابا
المقادير
ربع كيلو دقيق قوى
3 بيضات كبير ويبقى 4 لو صغير
25 جم سكر (معلقه كبيرة)
4 جم خميره (نصف معلقه صغيره)
5 جم ملح(ربع معلقه صغيره)
2 جم محسن خبز(ربع معلقه صغيره)
65 جم زبده (3معلقه كبيره)
طريقه التحضير
الطريقه هنا لها طريقتين
الطريقه الاولى ونتيجتها حلوه
نعجن كل المقادير معا ما عدا الزبدة ونضع الزبده فى الاخر
الطريقه التانيه بنعجن كل المقادير معا
نضع كل المقادير معا ماعدا الزبده ونعجن لمده 7 الى 8 حتى تكون عرق نتركها ترتاح ربع ساعه وبعدين نحط الزبده الطريه ونعجن حتى تتجانس العجينه هنا يتتميز عن عجينه العيش انها طريه وفيها نسبه السوائل اكتر
وبعدين نبلل ايدينا بالميه ونمسك العجينه فى اليد اليسرى ونضغط فتظهر منها جزء نقطع منها ونضعه فى القالب بحيث ان القالب يكون ثلثه فقط لانه لسه هيخمر
ونتركه يخمر ويدخل فرن ساخن درجه حرارته 150 درجه وبياخد حوالى نص ساعه
وفى اثناء وهو فى الفرن نعمل الشربات
مقادير الشربات
لتر ميه
600 ج سكر (3كوب)وممكن قشر برتقاله او قشر ليمونه لتعطى طعم ولون وعصير نصف ليمونه ويكون خفيف ونتركه يبرد
ولما يخرج الباباى من الفرن نتركه يهدأ ونغطسه فى الشربات بحيث انه يتشرب منه وحجمه يزيد ونرفعه من الشربات ويدخل الثلاجه يتماسك وبعدين نفتحه بالورب بالسكين ونحشيه بكريم شانتيه وقطع الفاكهه مثل قطع اناناس وقطع من الخوخ الرقيقه وزينها على شكل ورده
- ويقدم وبالف هنا وشفا
تورته البابا
المقادير
ربع كيلو دقيق قوى
3 بيضات
5 جم خميره فوريه(معلقه صغيره)
75 جم ميه (ثلث كوب)
25 جم سكر (معلقه كبيرة)
3 جم ملح (رشه)
2:3 جم محسن خبز (نصف معلقه صغيره)
60 جم زبده سايحه (3معلقه كبيره)
للحشو
كريم شانتيه
شرائح كمبوت اناناس
شرائح كمبوت خوخ
شرائح فراوله
مقادير الشربات
كيلو ميه
400 جم سكر (2كوب)
فنيليا او قشر ليمون او برتقال
رشه ملح ليمون
طريقه التحضير
- نعجن كل المقادير معا ماعدا الزبده السايحه
- العجينه بقت بتمط وكونت الشبكه تمام نغطيها ونسبها تخمر من 15 الى 25 دقيقه
- نحط عليها الزبده السايحه ونضرب حتى تتجانس وتدخل الزبده جوه العجينه
- نحطها فى كيس حلوانى ونشكل ونحطها فى فورم او قوالب حسب الرغبه الشيف ونملى ثلثين القالب فقط علشان لسه هتخمر وتضاعف هنا عملها تورت فى فورم وعملها فى قوالب الكب كيك
- نسيب العجينه تخمر فى القوالب من نص ساعه : 40 دقيقه حتى تتضاعف
- نسخن الفرن على درجه حراره 150 درجه وبتاخد حوالى 35 دقيقه
- ولما تخرج نسبها تبرد ونشيل طبقه خفيفه من سطح البابا علشان لما نحطيها فى السيرب تشرب وتضاعف فى الحجم وبعدين نصفيها من الشربات الزياده وندخلها الثلاجه تشد شويه ونخرجها نفتحها 3 طبقات ونبدأ بالحشو نحط طبقه كريم شانتيه وفوقها وحدات الاناناس زى الصوره وبعدين نحط طبقه كريم شانتيه عليها علشان لما نحط طبقه البابا التانيه تتماسك معا
ونحط الطبقه التانيه ونحط طبقه كريم شانتيه ونرص عليها شرائح كمبوت الخوخ وفوقها طبقه كريم شانتيه وفوقها طبقه البابا ونلمعها بالجيلى تلميع ونجملها بروزته من الكريم شانتيه ونحط عليها كريزهاشكال قوالب البابا
الشربات للبابا
مقادير الشربات
نص كيلو سكر
كيلو ميه
الطريقه تغلى على نار وسط لمده 5 دقائئق
ولو فيه برتقال نحط عصير برتقال وقشر برتقال يغلى مع الشربات
ونسقى البابا بعد ما يبرد تماما بالشربات
فرق البابا قبل ما تسقى باالشربات وبعد ما شربت الشربات تضاعفت اكتر
نحط البابا على سلك يصفى الزياده وندخله الفريزر يشد شويه ونفتحه نصفين زى التورته ونحشى بالكريمه شانتيه ونزينه بشرائح المانجو ونغطيه بالطبقه البابا التانيه ونجملها بالروزتات ونحط على كل روزته كريزه ونلمع بالجيلى على السخن
- ويقدم وبالف هنا وشفا
البابا بطريقه جديده
المقادير
350 جم دقيق(2كوب ونصف)
4 بيض
رشه ملح
20 جم سكر (معلقه كبيرة)
5 جم خميره (معلقه صغيره)
80 : 100 مللى ميه (نصف كوب)
150 جم زبدة (كوب الا ربع)
طريقه التحضير
- نحط كل المقادير معا ماعدا الزبدة ونحط الميه شويه شويه حسب احتياج العجينه
- ازاى نعرف ان العجينه بقت تمام ؟ لما تلاقيها لمت كل العجينه وبقت زى الكوره ومافيش اى اثر فى العجان ولما تمسكى العجينه تلاقيها بتمط زى الصوره
- نغطى العجينه فى العجان بكيس نايلون ونسبها ترتاح حوالى 15 : 20 دقيقه وبعدين نحط الزبدة ونخلط وبمجرد اختفاء الزبدة والدقيق يكون امتصها يبقى كده تمام
- نحط العجينه فى كيس حلوانى ونملآ ثلث القالب لانه لما يدخل الفرن هيتضاعف
- وبعدين يدخل فرن سساخن على درجه حراره 150 مئويه وبياخد حوالى نص ساعه
ولما يخرج من الفرن نسيبه يبرد تماما نحطه فى السيرب
- مقادير السيرب كيلو ميه و 500 جم سكر ويغلى على النار مع قشر ليمون او قشر برتقال او اى فليفر
- نسيب السيرب على النار بحيث مش يغلى
- نفتح البابا من الوسط ونحطه فى السيرب حتى يتشرب كل جزء فيه وهنلاحظ ان حجمه تضاعف
- نصفيه من السيرب وندخله فى الثلاجه يبرد
- نخرج البابا بعد مابرد ونحشيه بالكريم شانتيه ونجمله بالكمبوت الاناناس والخوخ والكريز مثل الصوره ويقدم بألف هنا
ملاحظات هامه جدا
- السيرب يكون خفيف
- السيرب يكون على نار هاديه بحيث انه مش يغلى واحنا بنحط البابا علشان مش يتكسر
- نحط الزبده بعد العجن ووصول العجينه الى تكوين شبكه الجلوتين
- نحط الكريم شانتيه لما البابا يبرد تماما ونكون مصفيين منه السيرب الزياده
- ويقدم وبالف هنا وشفا
مع تحياتي
البابا 2
المقادير
نصف كيلو دقيق قوى
110 جم ميه (نصف كوب)
7 بيضات
10 جم خميره (نصف معلقه كبيرة)
8 جم ملح (معلقه صغيره)
40 جم سكر (2معلقه كبيرة)
3 جم محسن (نصف معلقه صغيره)
فانيليا
125 جم زبدة سايحه وبارده (نصف كوب)
الشربات
كيلو ميه
50 جم عسل جلوكوز (ربع كوب)
550 جم سكر (2كوب ونصف)
فانيليا او قشر برتقاله او ايسانس برتقال
طريقه التحضير
- نعجن كل المقادير معا ماعدا الزبده
- نعجن لغايه ما نلاقي العجينه بقت بتمط بمعنى لما نشيل المضرب من العجينه تبقى بتمط وشكلها مرن وناعم نعرف كده انها كونت شبكه الجلوتين وبقت تمام
- نغطى العجينه فى البوله اللى بنشتغل بيها ونسبها تريح من 10 الى ربع ساعه
- نجيب الزبده السايحه البارده ونحطها على العجينه ويدوب نلف بالمضرب حتى تتجانس نوقف المضرب ونحطها فى كيس الحلوانى ونحط فى قوالب الكب كيك ويدوب نملى نصها بس
- هنسبها تخمر وتضاعف لمده نص ساعه مش عايزين تخمير كتير زى العيش
- نسخن الفرن
لو كان القالب صغير يدخل على درجه حراره 200 درجه ولمده ثلث ساعه
ولو كان القالب كبير يدخل على درجه حراره 150 : 160 درجه لمده نص ساعه
- ولما يخرج نسيبه يبرد تمام ولو فيه اى انحراف فى الوش نساويه بالسكينه علشان يكون متساوى ولما نزينه يكون شكله جميل
- نحط البابا فى الشربات الساخن وهو على النار بحيث انه مايغليش ونقلب الوش والظهر ونسيبه يشرب براحته هنلاحظ الواحده بقى حجمها اكبر من الاول نتيجه دخول الشربات فيها
صوصات التزيين
شويه كريم باتسريه بودر ونضربه فى شويه ميه بالمعلقه مش محتاجه مضرب هنلاقيها تجانست وبقت زى الفل نفردها فى ارضيه الطبق ونعمل عليها ديكوريشن بالجناش المخفف بسنه باتسريه ونعمل اشكال ممكن نقط على ابعاد وبعدين نسحبها بسن سكينه تشكل شكل القلب او نعمل دوائر وبعدين نسحبها تعمل شكل العنكبوت
تزيين البابا
نفتح وحده البابا ونحشيها بالكريمه اللبانى ونحط عليها شرائح الاناناس او الكمبوى ونحط تانى كريمه لبانى ونحط النص التانى من البابا ونجمل من فوقها بشرئح الكمبوت والكريز والكريمه اللبانى حسب الرغبه
ملاحظات هامه جدا
- نستعمل دقيق قوى ونعجن لغايه ما يكون شبكه الجلوتين
- العجينه بتكون سايحه وفى نفسى الوق بتمط يعنى لو مسكناها ما ينفعش نشكلها بايدينا
- الزبده تكون سايحه وبارده نحطها بعد العجن ونسيبه مغطى يرتاح
-لا يخمر زى العيش اكتر حاجه لخكرانه نص ساعه فقط
- الشربات لاز يكون ساخن مش بيغلى ونحط البابا يشرب ونقلبها على الناحيه التانيه ولازم الشربات يكون مغطى البابا بحوالى 8 سم علشان يشرب براحته ويتضاعف الحجم
- نملا القالب لنصفه فقط لانه لسه هيخمر ويتضاعف
- ويقدم وبالف هنا وشفا
البابا فى قوالب الكب كيك
المقادير
ربع كيلو دقيق قوى
3 بيضات
5 جم خميره فوريه(معلقه صغيره)
75 جم ميه (ثلث كوب)
25 جم سكر (معلقه كبيرة)
3 جم ملح (ذره)
2:3 جم محسن خبز (نصف معلقه صغيره)
60 جم زبده سايحه (3معلقه كبيره)
للحشو
كريم شانتيه
شرائح كمبوت اناناس
شرائح كمبوت خوخ
شرائح فراوله
مقادير الشربات
كيلو ميه
400 جم سكر (2كوب)
فنيليا او قشر ليمون او برتقال
رشه ملح ليمون
طريقه التحضير
- نعجن كل المقادير معا ماعدا الزبده السايحه
- العجينه بقت بتمط وكونت الشبكه تمام نغطيها ونسبها تخمر من 15 الى 25 دقيقه
- نحط عليها الزبده السايحه ونضرب حتى تتجانس وتدخل الزبده جوه العجينه
- نحطها فى كيس حلوانى ونشكل ونحطها فى فورم او قوالب حسب الرغبه الشيف ونملى ثلثين القالب فقط علشان لسه هتخمر وتضاعف هنا عملها تورت فى فورم وعملها فى قوالب الكب كيك
- نسيب العجينه تخمر فى القوالب من نص ساعه : 40 دقيقه حتى تتضاعف
- نسخن الفرن على درجه حراره 150 درجه وبتاخد حوالى 35 دقيقه
- ولما تخرج نسبها تبرد ونشيل طبقه خفيفه من سطح البابا علشان لما نحطيها فى السيرب تشرب وتضاعف فى الحجم وبعدين نحطلها على شبكه لتصفي من الشربات الزياده وندخلها الثلاجه تشد شويه ونخرجها نفتحها طبقتين ونبدأ بالحشو نحط طبقه كريم شانتيه ونحط عليها الطبقه التانيه ونجملها بشرئاح الكيوى ونلمعها بالجيلى تلميع ونحط عليها روزته من الكريم شانتيه وعليها كريز
- ويقدم وبالف هنا وشفا
تورته البابا بالفراوله
المقادير
ربع كيلو دقيق قوى
3 بيضات
5 جم خميره فوريه (معلقه صغيره)
75 جم ميه (ثلث كوب)
25 جم سكر (معلقه كبيرة)
3 جم ملح (ذره)
2:3 جم محسن خبز(نصف معلقه صغيره)
60 جم زبده سايحه (3معلقه كبيره)
للحشو
كريم شانتيه
شرائح فراوله
مقادير الشربات
كيلو ميه
400 جم سكر (2كوب)
فنيليا او قشر ليمون او برتقال
رشه ملح ليمون
طريقه التحضير
- نعجن كل المقادير معا ماعدا الزبده السايحه
- العجينه بقت بتمط وكونت الشبكه تمام نغطيها ونسبها تخمر من 15 الى 25 دقيقه
- نحط عليها الزبده السايحه ونضرب حتى تتجانس وتدخل الزبده جوه العجينه
- نحطها فى كيس حلوانى ونشكل ونحطها فى فورم او قوالب حسب الرغبه الشيف ونملى ثلثين القالب فقط علشان لسه هتخمر وتضاعف هنا عملها تورت فى فورم وعملها فى قوالب الكب كيك
- نسيب العجينه تخمر فى القوالب من نص ساعه : 40 دقيقه حتى تتضاعف
- نسخن الفرن على درجه حراره 150 درجه وبتاخد حوالى 35 دقيقه
- ولما تخرج نسبها تبرد ونشيل طبقه خفيفه من سطح البابا علشان لما نحطيها فى السيرب تشرب وتضاعف فى الحجم وبعدين نصفيها من الشربات الزياده وندخلها الثلاجه تشد شويه ونخرجها نفتحها طبقتين ونبدأ بالحشو نحط طبقه كريم شانتيه وفوقها قطع الفراوله كلها بنفس الحجم وفوقها كريم شانتيه ونحط طبقه البابا التانيه ونزينها بروزتات من الكريم شانتيه ونحط الفرواله
ملحوظه
نضغط على البابا ونتأكد ان كل حته فى البابا شرب السيرب
التورته دى اخدت نص كيلو سيربالشربات
كيلو ميه
50 جم عسل جلوكوز (ربع كوب)
550 جم سكر (2كوب ونصف)
فانيليا او قشر برتقاله او ايسانس برتقال
الطريقه
- نحط الميه والسكر على النار ونقلب حتى يدوب السكر نحط عسل الجلوكوز علشان يحفظه من التسكير
- ونسيبه يغلى شويه حتى يتقل بعض الشىء
- ونهدى النار خالص عليه بحيث ما يغليش نحط فيه البابا ونقلبها على الوش التانى حتى يتشرب تماما
ملاحظات هامه جدا
- لازم الشربات يكون ساخن مش بيغلى ومغطى البابا بحوالى 8 سم علشان لسه هيشرب ويتضاعف
- لو مافيش عسل جلكوز يبقى عصر ليمون والافضل نستعمل سكر لونه ابيض اللى هو مستخرج من عسل البنجر علشان ما يسكرش
الصوره توضح لما شرب الشربات تضاعف فى الحجم
- ويقدم وبالف هنا وشفا
صوابع زينب المحلات
المقادير
نصف كيلو دقيق
125 جم سميد بسبوسه(نصف كوب)
5 جم خميره (معلقه صغيره)
100 مللى زيت(نصف كوب)
200 مللى ميه (كوب)
رشه ملح
طريقه التحضير
تعجن كل القادير معا وتدخل الثلاجه ترتاح ثلث ساعه ثم نشكلها رول ونقطع منه قطع متساويه وناخد كل قطعه نعمل لها زركشه على مبشره البصل ليكون شكلها مبدع
وتقلى فى الزيت حتى تكتسب اللون الذهبى الجميل واول ما تطلع من الزيت تضع فى شربات تقيل
والشكل يوضح شكل العجينه وازاى نشكلها وتجمل بمكسرات وكريز حسب الرغبه
- ويقدم وبالف هنا وشفا
بلح الشام المحلات
المقادير
ربع كيلو دقيق قوى
225 مللى ميه (كوب)
25 جم زيت(2معلقه كبيرة)
3 بيضات وواحد أصفر بيض
رشه ملح
طريقه التحضير
- نضع الميه والزيت على النار لغايه ما تغلى وأول ما تغلى تحط الدقيق كله مره واحده ونقلب باستمرار فى اتجاه واحد حتى تتجانس وتكون كتله واحده ولا تترك اى بواقى فى الاناء يبقى كده تمام
- نرفعها من على النار ونضعها فى العجان ونضربها شويه لسببين
أول سبب انها تكمل سواها والسبب التانى انها تهدأ شويه
- نحط بيضه ونخلط حتى تختفى داخل العجين وبعدين نحط التانيه ونخلط حتى تختفى وهكذا حتى يخلص مقدار البيض
- نضعه فى كيس حلوانى ونشكل ونستعمل البلبله زى اللى فى الصوره لان الكل بيسأل عنها
- نمسح ايدنا الشمال بالزيت علشان لما نقطع البلح مش يلزق فيها
- ونشكل ونضع فى الزيت ويكون فاتر بدرجه حراره 50 درجه يعنى نستحمل اننا نضع ايدنا فيه
- ونقلب البلح حتى يكتسب اللون الذهبى
- نكون محضرين شربات تقيل عباره عن (2كوب سكر ونص كوب عسل جلوكوز وكوب ميه) ويكون دافىء
- نطلع البلح ونضعه فى الشربات التقيل الدافىء لمده 3 دقائق ثم نصفيه
ملاحظات هامه جدا
- نستعمل الدقيق القوى
- نضع بيضه ولما تختفى نضع التانيه
-نستعمل زيت بارد فى درجه حراره 50 درجه
- نضع البلح فى شربات تقيل دافىء لمده 3 دقائق فقط علشان مش يطرى
- استعمال الواحد أصفر بيض لو عايزين نحشى البلح من جوة بالكريمه باستيرى
- ويقدم وبالف هنا وشفا
صوابع زينب
المقادير
240 جم دقيق قوى (كوب ونصف)
25 مللى زيت(معلقه كبيرة )
100 جم سميد بسبوسه(نصف كوب)
80 جم سمنه (4معلقه كبيرة )
3 جم خميره فوريه(نصف معلقه صغيره )
100 مللى ميه للعجن (نصف كوب)
رشه ملح
طريقه التحضير
نحط كل المقادير معا فى العجان ولو احتاجت العجينه شويه ميه نحط معلقه وبعد ما تتجانس وتبقى قوامها مثل الصوره نغطيها ونسبها تريح ممكن فى الثلاجه حوالى ثلث ساعه وبعدين نعمل العجينه رول حتى يسهل علينا نقطيع العجينه فى حجم واحد وناخد كل قطعه نعملها على شكل كوره بين ايدينا ونجيب مبشروه البصل او اى شكل ونضغط بوحده الصوابع عليها مثل الصوره حتى تكتسب الشكل المزركش
وتضع فى الزيت وتقلى حتى تكتسب اللون الذهبى الجميل وتضع فى شربات تقيل
مقادير الشربات
2 كوب سكر
نص كوب عسل جلوكوز
كوب ميه وعصره ليمون
والشربات يكون دافىء
ملاحظات هامه جدا
الشربات يكون تقيل ودافىء
ترتاح العجينه فى الثلاجه لمده ثلث ساعه
نستعمال دقيق قوى و خميره فور
- ويقدم وبالف هنا وشفا
الزلابيه (لقمه القاضى) المحلات
المقادير
225 جم دقيق قوى (كوب ونصف)
25 جم نشا (معلقه كبيرة)
بيضه واحده
20 جم سكر (معلقه كبيرة)
5 جم خميره(معلقه صغيره)
200 مللى ميه - اخدت فى الحلقه 180 مللى ميه() حسب العجينه
- نحط الدقيق والنشا والخميره ورشه الملح ويخلط معا
- نعمل حفره فى وسط الدقيق ونضع البيضه وننزل الميه ونقلب بايدينا
حتى تتجانس ونرب العجينه كويس حتى تتماسك ولها قوام
- نغطى العجينه ونسبها تخمر لمده نص ساعه
- بعد النص ساعه نلاقيها تضاعفت نهبطها
- نجيب معلقه ونضعها فى الميه ونمسك جزء من العجين فى الايد الشمال ونضغط عليها فتظهر جزء من العجين صغير ناخده باليد اليمين بالمعلقه ونضعها فى الزيت الساخن حتى تكتسب اللون الذهبى الجميل
- تطلع من القليه نرش عليها شويه سكر بودره او نحطها فى الشربات التقيل حتى تتشرب ونصفيها منه
الشربات تقيل
2 كوب سكر
نص كوب عسل جلوكوز
كوب ميه
عصره ليمون
ويكون دافىء
تركه الش
استعمال الدقيق القوى
لو واحنا حطناه فى الزيت وطلع شكلها غير منتظم يبقى ناقص لها معلقه دقيق
نسبها تخمر ولما تخمر نهبطها تانى
نضع المعلقه فى الميه حتى لاتزلق فيها العجينه
الزيت يكون ساخن بدرجه 170 درجه
الشربات يكون دافى وتقيل
- وتقدم بالف هنا وشفا
صوابع زينب المحلات
المقادير
250 جم دقيق لكل الاغراض(ربع كوب)
65 جم سميد بسبوسه (3معلقه كبيرة)
3 جم خميره (نصف معلقه صغيره )
65 جم زيت (3معلقه كبيره )
165 جم ميه للعجن (كوب الا ربع)
طريقه التحضير
ندوب الخميره فى شويه ميه من بتوع العجن
نعجن كل المقادير معا فى العجان والميه نحطها حسب القوام ونغطيها ونسبها تخمر وتتضاعف حجمها وبعدين شكلها على شكل رول ونقطعه قطع صغيره وكل قطعه نبرمها ونضغط عليها على ورقه فيها ريجه او اى شىء يكسبها الشكل وبعدين ينزل فى زيت ساخن ونقلب حتى يستوى ونصفيه من الزيت ونحطه فى الشربات الدافىء التقيل ومقاديره كالتالى
الشربات التقيل
2 كيلو سكر - كيلو عسل جلوكوز - كيلو ميه - رشه ملح ليمون
نحط الميه والسكر على النار ولما يدوب السكر نحط عسل الجلكوز ولما يغلى لم نقلبه ونسيبه حوالى 3 : 4 دقائق
فائدة عسل الجلوكوز اعطاء الامعه والتماسك وتمنع التسكير
- وتقدم بالف هنا وشفا
الانجليش كيك والمادلين كيك
الانجليش كيك ( اعلى نتيجه واحسن طعم )
المقادير
225 جم زبدة بدرجه حراره الغرفه
225 جم سكر بودره
4 بيضات
ربع كيلو دقيق لكل الاغراض
8 جم بيكنج بودر
ممكن كاكاو حسب الرغبه
فانيليا
طريقه التحضير
- نضرب الزبده والسكر البودره كويس جدا حتى يكون كريمى ويتضاعف ويدوب السكر كويس
- نحط بيضه ونضرب حتى تختفى نحط التانيه وهكذا
- وبعدين نحط الدقيق مع البيكنج بودر ونقلب
- ممكن هنا ناخد جزء من الخليط ونحط عليه معلقه كبيره كاكاو القالب الواحد وزنه 60 جم تقريبا يعنى بيعمل حوالى 14 : 15 قالب
- ونضع الخليط الابيض فى كيس حلوانى ونضع اجزء من لخليط فى قالب الكب كيك وبعدين نحط خليط الكيك اللى فيه كاكاو وممكن نقلبه باى حاجه بحيث يبقى ماربل وممكن نسيبه يبقى محشى جوه القالب
ويدخل الفرن على درجه حراره 180 مئويه لمده 20 دقيقه
ملاحظات هامه جدا
الخليط هنا يعمل 14 : 15 قالب
- البيض يكون دافى سنه ليه ؟ علشان لو نزل وهو ساقع على الزبده هتفصل ولو نسينا وحطينه البيض ساقع يبقى حلها نحط معلقه دقيق تخلى الزبده ترجع تانى لحالتها
- ممكن نسيب الكيك ابيض وممكن نلون جزء بالكاكاو ونعمله ماربل او نحقنه فى الوسط بيقى محشى
المقادير بالكوب المعيارى
مج الدقيق = 150 جم
مج الزبدة = 220 جم
مج سكر البودره = 150 جم
8 جم بيكنج بودر = معلقه صغيره ممسوحه
طريقه سهله وجديده لكيك المادلين بالزيدة
كيك مادلين بطريقه سهله وبدون حرص فى الخفق يعنى مش عايزه مهاره وفى نفس الوقت تدى نتيجه مدهشه وكل اللى عليكى اتباع المقادير والطريقه ولما تطلعيه من الثلاجه تقلبيه بمعلقه شويه علشان يفك وكل ما تسبيه يرتاح فى الثلاجه يديكى هشاشه اكتر
المقادير
3 بيض
150 جم سكر (كوب)
150 جم زبدة (كوب الا ربع)
150 جم دقيق (كوب)
4 جم بيكنج بودر(نصف معلقه صغيره)
فانيليا - رشه ملح
طريقه التحضير
- نحط الزبدة فى الميكرويف تسيح
- نضرب البيض مع السكر لغايه ما السكر يدوب ومش عايزينه يتضاعف
- نخلط الدقيق مع البيكنج بودر والفانيليا
- خليط البيض والسكر بيكون سايل خالص زى الصوره
- نحط خليط الدقيق ونقلب عادى خالص ومافيش اى خوف على الخليط انه يهبط وبعدين نحط الزبدة السايحه ونقلب
- يدخل الخليط يرتاح فى الثلاجه لمده لاتقل عن نص ساعه
- وبعدين نحطه فى كيس حلوانى
- نجيب قالب سيلكون او اى قالب وندهنه بالسمنه ونعفره بالدقيق ونحط خليط الكيك ل ثلثى حجم القالب
- ندخله فى فرن ساخن على درجه
ملاحظات هامه جدا
نلاحظ فرق الكيك قبل وبعد دخوله الفرن اصبح متضاعف وهش
ممكن نحط جزء من الكيك فى القالب ونحط اى حشوه مثلا اى مكسرات او اى حاجه ونحط فوقه باقى الخليط
ممكن نحط 10 جم كاكاو ونشيل مكانه دقيق
ممكن نسيب خليط الكيك فى الثلاجه لمده تتراوح 4 ايام وبعدين نحطه فى القالب ويدخل الفرن
الجديد فى الطريقه اننا نخلط المقادير دون ان يتضاعف كيك
- وتقدم بالف هنا وشفا
مادلين فانيليا او بالكاكاو
وبنعمله بمضرب يدوى
المقادير
3 بيضات
150 جم سكر (كوب الا ربع)
175 جم دقيق(كوب)
25 جم كاكاو (معلقه كبيرة )
8 جم بيكنج بودر(معلقه صغيره )
100 جم زبدة سايحه وبارده (نصف كوب)
فانيليا
50 جم لبن (ربع كوب )
طريقه التحضير
- نخلط الدقيق والكاكاو ان وجد والبيكنج بودر ونسبهم على جنب
- نضرب البيض والسكر حتى يدوب السكر وبياخد حوالى 5 : 7 دقائق
- ننزل باللبن على البيض والسكر ونقلب يدويا
وبعدين ننزل بخليط الدقيق ونخلط حتى يتجانس ولما يتجانس نحط الزبده السايحه البارده شويه شويه مع التقليب
- ندخل الخليط الثلاجه وممكن نسيبها فى علبه محكمه فى الثلاجه 3 : 4 ايام وكل يوم ناخد جزء ونقلبه كويس ونسويه ويبقى طازه
- نحط الخليط فى كيس حلوانى ونصبه فى قوالب المادلين ونملى ثلثين القالب فقط علشان تديله فرصه ينفش ويتضاعف
-يدخل الفرن الساخن على درجه 210 درجه وبياخد حوالى 10 دقائق
ملاحظات هامه جدا
- ميزه المادلين يمتاز بالنعومه وننا نحفظها فى الثلاجه لمده 3 : 4 ايام وبعدين فى اى وقت نقلبها تانى ونصبها فى القوالب وتدخل الفرن ما يحصلهاش حاجه وتبقى زى الفل
- بتعمل كميه كبيره حوالى 40 قالب المادلين
- لو نلاحظ فى الصوره درجه حراره الفرن بتأثر على وكان ضعيف واخد ربع ساعه فأثر على المتج زى ما احنا شايفين لم ينفشه وبقى اتقل سنه
ام اللى دخله فى فرن المصنع كان عالى واخد 10 دقائق فقط ونفش وارتفع من الوسط وده اللى بيتميز به كيك المادلين
- وتقدم بالف هنا وشفا
الكب كيك بالشيكولاته
المقادير
225 جم دقيق(كوب ونصف )
30 جم كاكاو هنتز(معلقه كبيره )
225 جم سكر بودره (كوب وربع)
225 جم زبده (كوب)
7 جم بيكنج بودر(معلقه صغيره )
فانيليا
4 بيض
طريقه التحضير
نضرب الزبده مع سكر البودره حتى تهيش وتتضاعف نحط بيضه ونخلط حتى تختفى البيضه ثم ننزل باتانيه ونخلط حتى تختفى وهكذا لغايه مالبيض ينتهى ندهن القوالب ونضع الخليط لنص القالب ويدخل فرن ساخن على درجه حراره 200 درجه وبتاخد حوالى 25 : 30 دقيقه
ملاحظات هامه جدا
1- البيض والزبده تكون بدرجه حراره الغرفه
2- نخلط البيض والسكر البودره لغايه ما تهيش وتتضاعف
3-استعمال كاكاو هنتز بيدوب بسرعه ولم يترك اى رواسب وكمان طعمه غنى بالشيكولاته
4- الكب الواحد بياخد 50 جم يعنى بيعمل 15 وحده كب كيك
بمعنى الكب الواحد بيتكلف جنيه
- وتقدم بالف هنا وشفا
موس الكريمه للبسبوسه
المقادير
200 جم كريمه لبانى (كوب )
100 جم لبن رايب (نصف كوب )
250 جم عصير مانجو (كوب )
10 جم كريم باتسيريه (معلقه كبيرة)
8 جم جيلاتين (معلقه )
40 جم ميه للجيلاتين (ربع كوب)
طريقه التحضير
- نحط شريط من البروبولين حوالين البسبوسه ونقفل الطرفين بسلوتيب
- نضرب الكريمه اللبانى مع اللبن الرايب وعصير المانجو ولما يتجانس نحط الكريم باتسيريه البودر
- نحط شريبط من البروبولين حوالين البسبوسه ونقفل الطرفين بسلوتيب عه الاسفنج وبعدين نحطها فى الميكرويف تسيح وبعدين نحطها على خليط الكريمه
- نصب الكريمه على البسبوسه وندخلها الفريزر تتماسك
- لما تخرج من الثلاجه نقطع المانجو شرائح ونرصها على الكريمه كللها فى اتجاه واحد ومكعبات المانجو نحطها فى الوسط
وممكن نكمل رص واحده وراء التانيه وتبقى زى الورده ونحط كريزه فى الوسط ونلمعها بجيلى على الساخن وعليه لون اورنج
- وتقدم بالف هنا وشفا
الكيكه والكب كيك الاسبونجى
بطريقه جديده وتنفع تورته للى مش بينجح معاه الاسبونج
المقادير
5 بيضات
225 جم زيت (كوب)
225 جم عصير برتقال - بشر برتقاله(كوب)
375 جم دقيق (2كوب)
12 جم بيكنج بودر(معلقه كبيره)
350 جم سكر (كوب ونصف)
طريقه التحضير
نخلط الدقيق مع البيكنج بودر
نخلط البيض والسكر معا حتى يهيش ويبيض ويتضاعف
زى الاسبونج
نحط الزيت خيط رفيع جدا مع الضرب على البيض والسكر
وبعد ما يتجانس ويبقى قوامه المطلوب نفرغ الخليط فى بوله
وهنا خلاص انتهى دور المضرب
ننزل بخليط الدقيق والبيكنج بودر شويه وشويه والعصير بالتناوب ونقلب من غير ما نرفع الاسباتيولا فى الهواء علشان نحافظ على الهواء المتكون نتيجه الضرب
ندهن صينيه بالسمنه ونعفرها بالدقيق وننفض الزياده
تدخل فرن ساخن على درجه حراره 180 درجه وبتاخد حوالى 20 : 25 دقيقه او حسب فرنك
وبعدي ما تخرج من الفرن نسبها تبرد
وهنا نعمل 3 قوالب كيك مقاس كل قالب 15 سم فى 20 سم و 6 قوالب كب كيك ونزين الكب كيك
ملاحظات هامه جدا
للحصول على هشاشه نحط الزيت خيط رفيع جدا على خليط البيض والسكر وهنا علشان مايهبطش الخليط نتيجه وجود الزيت
وضع العصير والدقيق بالتناوب
الكيك اقتصادى وبيدى نتيجه مبهره وممكن نعمله تورته ونفتحه من النصف وتزينه زى التورته
- وتقدم بالف هنا وشفا
الفادج
المقادير
4 بيضات
210 جم سكر (كوب)
165 جم شيكولاته (كوب الا ربع)
165 جم زبدة (كوب الا ربع)
80 جم دقيق(نصف كوب)
فانيليا
طريقه التحضير
- نسيح الزبدة والشيكولاته معا فى الميكرويف او على حمام ماء ساخن
- نحط البيض والسكر فى طاسه على النار هاديه ونقلب على طول علشان البيض مايبقاش أومليت
ولغايه ما يصل درجه حرارته ل 45 درجه
- وبعدين ناخد خليط البيض والسكر ونحطه فى العجان يضرب معا حتى يبقى كريمى ويتضاعف
- وبعدين نحط عليه خليط الشيكولاته والزبده السايحه ونقلب بمعلقه وبعدين نحط الدقيق شويه شويه ونقلب
ويدخل الفرن على 180 : 190 درجه لمده ثلث ساعه
ولما يخرج يبرد وبعدين نحط صوص الشيكولاته وصوص الفانيليا
ونجملها بالكريم شانتيه وعليه خطوط من صوص الشيكولاته
وحوالين قطعه الفدج صوص الفانيليا ونجمله بصوص الشيكولاته
ملاحظات هامه جدا
نخلى بالنا كويس من تسخين البيض علشام مايستواش
عمليه التسخين لما نضربه يخلى الهواء يدخل جوة البيض ويتضاعف بسرعه زى مايكون حاطين محسن
لمحبى طعم الشيكولاته القوى نحط مع ال 80 جم دقيق 20 جم كاكاو
صوص الفادج
150 جم كريمه لبانى (كوب الا ربع)
30 جم سكر (2معلقه كبيرة)
30 جم عسل جلوكوز (2معلقه كبيرة)
150 جم شيكولاته (كوب الا ربع)
طريقه التحضير
- نحط الميه والسكر وعسل الجلوكوز على النار ونقلب وأول ما تغلى نحط الشيكولاته السايحه ونقلب حتى يبقى زى القوام اللى فى الصوره لا سايح ولا جامد وسط
مقادير صوص الفانيليا السريع
كريم باتسيريه وميه مثلجه او ميه مثلجه ونضربها وتكون خفيفه ونحطها فى الطبق
يعنى الميه بتكون 2 مره ونص من الكريم باتسيريه
- وتقدم بالف هنا وشفا
الأرز باللبن المميز
المقادير
1 كيلو حليب
1 كوب ارز
1 فانيليا
1 كيس لبن بودر نيدو
1 كوب سكر او حسب الرغبة
3 كوب ماء
طريقه التحضير
نضع الارز في حله على نار متوسطه مع ال 3 كوب ماء حتى يتشرب الارز الماء كله مع التقليب في البدايه من حين الي اخر فقط بحيث ان لا يتجمع حبات الارز معا و بعد اطفاء النار يتم وضع اللبن البودر مع السكر على الارز و التقليب جيدا.
نضع الحليب على النار لدرجة الغليان و بعد ذلك يضاف خليط الارز و السكر و اللبن البودر على الحليب على نار متوسطه مع التقليب حتى ان نلاحظ ان الخليط اصبح ذو قوام متماسك و يضاف الفانيليا و تقلب و نطفئ النار.
يصب الخليط في اطباق التقديم و يترك خارج الثلاجه لمدة ساعة و بعد ذلك يدخل الثلاجه و يصبح جاهز للتقديم باردا.
- وتقدم بالف هنا وشفا
ارز باللبن المحلات
المقادير
نصف كيلو لبن
150 جم كريمه لبانى او كريم شانتيه بودر او لبن بودره
حسب الرغبه (كوب الا ربع)
35 جم سكر (ربع كوب)
50 جم ارز (ربع كوب)
طريقه التحضير
- بنسلق الارز فى شويه ميه يدوب تغطيه
- ولما يستوى نلاقى الارز شرب الميه وظهر النشا الموجود فى الارز
- اجيب اللبن واغليه ه واحط عليه الارز واقلب حتى يتشرب اللبن ويبقى طافى على الوش وبعدين نحط السكر فى الاخر خالص علشان ما يلزقش فى القاع ولا فى الجناب
- ممكن نحط فصين مستكه فيه بيدى طعم مميز
- واول ما يتقل نرفعه من على النار ونصبه فى القوالب ونلمع الوش بأصفر بيض ويدخل الفرن ياخد وش جراتان
ملاحظات هامه جدا
- ممكن نعلى الطعم بوضع كريمه لبانى او كريم شانتيه بودر لو لبن بودر او قشطه حسب المتوفر
- نحط فص مستكه لاعطاء طعم مميز
- ممكن نحط جوز هند ناعم واى مكسرات
- نخلى بالنا ما نحوطش السكر الا فى الاخر خالص اولا علشان نحافظ عدم التصاقه فى القاع والجناب
نسلق الارز فى شويه ميه صغيريين علشان لسه هنحط اللبن
- وتقدم بالف هنا وشفا
مع تحياتي محمد الحلوانى
#مشرفة_الاسرة_والطفولة ۩❁
#منتدى_المركز_الدولى❁۩